iron-rich-foods-to-battle-anemia-in-pregnancyKrvna slika je ogledalo zdravlja. Ishrana koja može poboljšati krvnu sliku mora sadržati gvožđe u dobro iskoristivom obliku.

Velike količine uzete odjednom ne igraju bitnu ulogu, važno je često uzimati nešto bogato gvožđem, po mogućnosti dodati u barem 3 dnevna obroka jedan bogat izvor gvožđa.

Gvožđe je samo po sebi neiskoristivo ukoliko nema određenih vitamina i minerala za njegovu apsorpciju (unos u krv iz hrane). To su folna kiselina, vitamin C, kalcijum. Oni su potrebni u minimalnim količinama da bi proces apsorpcije tekao dobro, ne u megadozama.

HRANA BOGATA GVOŽĐEM

Gvožđe se javlja u ishrani u dva oblika: prvi se označava kao hem i nalazi se u proizvodima životinjskog porekla, a drugi se nalazi u biljkama. Gvožđe životinjskog porekla apsorbuje se mnogo bolje, mada apsorpcija umnogome zavisi od ostale ishrane. Gvožđe biljnog porekla apsorbuje se mnogo bolje kada je u kombinaciji sa onim životinjskog porekla. Spanać sadrži dosta gvožđa, ali se ne sme kombinovati s mlekom, jer kalcijum sprečava njegovu apsorpciju, dok je vitamin C olakšava. Preporučuje se porcija od 200 grama mesa dnevno, koju treba dopuniti spanaćem ili jajetom. Važno je naglasiti da kafa ili čaj posle jela umanjuju apsorpciju gvožđa. Postoje i dodaci ishrani koji se preporučuju, ali zbog problema koji se mogu javiti, preporučuje se da se oni uzimaju po preporuci lekara.

Hrana bogata hem-izvorima gvožđa (bolje iskoristiv oblik koji dolazi u mesu):

IZVRSTAN IZVOR – školjke, svinjska džigerica, pileća džigerica, goveđa džigerica
DOBAR IZVOR – račići, sardine, ćuretina, tunjevina
Hrana bogata nehem-izvorima gvožđa (slabije iskoristiv oblik koji dolazi u biljkama):
IZVRSTAN IZVOR – kuvani pasulj i sočivo, grašak, bundevine semenke, suncokret semenke, pečeni krompir (u ljusci), špargle, kupina, paradajz, lubenica
DOBAR IZVOR – sok od šljiva, sušene breskve, badem, suve kajsije

Namirnice koje poboljšavaju apsorpciju gvožđa

meso, riba
voće – narandže, narandžin sok, dinja, jagoda, grejpfrut, limun
povrće – brokoli, prokelj, paradajz, sok od paradajza, krompir, paprika, belo vino
začini – ruzmarin, čili, bosiljak, curry, cimet

Namirnice koje sprečavaju apsorpciju gvožđa

Crveno vino, kafa, crni čaj, Integralne žitarice i mekinje,Sojini proizvodi,Mleko
Ne morate stalno piti sok od cvekle i kupine, džigericu. Važno je da imate dobar izvor gvožđa, i da gvožđe unosite u više obroka.

 

odsrca_back